פורטל ההורות של ישראל לגיל הרך

תרגול קריאה לכיתה א’: כל הטיפים

קריאה היא המפתח להצלחה בלימודים ובחיים. ילדים שרוכשים מיומנויות קריאה חזקות בגיל צעיר נהנים מיתרון משמעותי על חבריהם. הם מפתחים אוצר מילים עשיר יותר, הבנת הנקרא טובה יותר, ויכולות חשיבה ביקורתית גבוהות יותר. לכן חשוב מאוד לסייע לילדים לתרגל ולשפר את כישורי הקריאה שלהם לפני הכניסה לכיתה א’. ריכזנו כאן כמה טיפים והמלצות להורים במטרה להכין את ילדיהם לשנת הלימודים הראשונה. המשיכו לקרוא!

התחילו בגיל צעיר

אין גיל מוקדם מדי להתחיל לחשוף את ילדכם לספרים ולקריאה. במקרים רבים, ניתן להתחיל כבר בגיל 6 חודשים עם ספרי קרטון פשוטים. קריאה בקול רם לתינוקות מפתחת את יכולת הריכוז שלהם ומרגילה אותם לקשר בין תמונות לסיפורים. ככל שהם גדלים, המשיכו להקריא להם סיפורים בקול רם ולעודד אותם להצביע על אובייקטים והיגדים מוכרים.

הפכו את הקריאה לשגרה

על מנת להטמיע הרגלי קריאה בריאים בילדים, חשוב להפוך זאת לפעילות שגרתית וקבועה. קבעו זמן קריאה קבוע כל יום, כמו לפני השינה או בשעת הערב. שמרו על עקביות בלוח הזמנים ובמיקום, כך הקריאה תיתפס כחלק טבעי משגרת היום. ניתן גם לקרוא ספרים במהלך ארוחות משפחתיות כדי ליצור חוויה משפחתית סביב הקריאה.

בחרו ספרים מתאימים

חשוב להתאים את הספרים לרמת ההתפתחות הקוגניטיבית והרגשית של ילדכם. עבור ילדים צעירים מגיל שנתיים, מומלצים ספרי קרטון קצרים עם תמונות גדולות וצבעוניות. לגילאי 3-4, בחרו בספרים עם סיפורים קצרים וקלילים בעלי עלילה פשוטה. לילדי גן, כדאי לבחור ספרי ילדים מנוקדים עם חרוזים וצירופי מילים חוזרים. ככל שהם מתבגרים, עברו לספרים ארוכים וממוקדי עלילה יותר.

הפכו את הקריאה לפעילות אינטראקטיבית

אל תהיו רק קוראים פסיביים, אלא הפכו את הקריאה לחוויה אינטראקטיבית כיפית. עודדו את ילדכם להשתתף באופן פעיל – שאלו אותם שאלות על התמונות, מה הם חושבים שיקרה הלאה, בקשו מהם להסביר במילים שלהם מה קרה בסיפור ושחקו תפקידים של דמויות. הרגילו אותם לשאול שאלות כשיש להם קושי להבין מילה או רעיון מסוים. קריאה אינטראקטיבית מפתחת חשיבה ביקורתית וכישורי הבעה בעל פה.

הדגימו התנהגות חיובית

ההתנהגות וההרגלים שלנו כהורים הם הדוגמה החזקה ביותר עבור ילדינו. אם הם יראו אותנו קוראים בעצמנו באופן תכוף ושאנחנו נהנים מכך, הם ירצו לחקות אותנו. דברו בחיוב על קריאה וספרים, ספרו להם על ספרים שאתם אוהבים, קחו אותם לסיורים בחנויות ספרים וספריות וארגנו ערבי קריאה משפחתיים. כשילדים רואים שקריאה היא לא רק חובה אלא פעילות כיפית ומהנה, הם ירצו ללכת בעקבותיכם.

הפגינו סבלנות וכבדו את קצב הלמידה שלהם

רכישת כישורי קריאה היא תהליך הדרגתי והתפתחותי. חלק מהילדים לומדים לקרוא בקלות בגיל 4, ואחרים רק בסביבות גיל 7. זה לגמרי תקין וחשוב לא ללחוץ עליהם. הדבר החשוב ביותר הוא ליצור סביבה תומכת ולא שיפוטית שתעודד את אהבת הקריאה. שבחו כל התקדמות קטנה, תנו להם ללמוד בקצב הטבעי שלהם, והיו סבלניים ומרגיעים אם הם נתקלים בקשיים.

השקיעו זמן איכות יחד

בנוסף לקריאה עצמה, חשוב להשקיע זמן איכותי עם הילדים. דיברו על הסיפורים השונים שקראתם יחד, ערכו דיונים וניתוחים של הדמויות והעלילה. שאלו שאלות על המסרים והערכים שהסיפור מנסה להעביר. קשרו את הסיפורים לחוויות אמיתיות משגרת החיים של הילדים. ככל שתיצרו חוויה חיובית ומשמעותית יותר סביב הקריאה, כך הילדים ירצו להמשיך ולשפר את כישוריהם.

לסיכום

ברוח זו, הכנת ילדים לקריאה בגיל צעיר דורשת השקעה רצינית מצד ההורים. עם הדרכה, סבלנות, משוב חיובי ויצירת חוויות משפחתיות כיפיות סביב ספרים, ניתן לתרגל ולחזק את כישורי הקריאה של הילדים כבר מגיל צעיר. כך תקנו להם יתרון משמעותי לפני הכניסה לכיתה א’ ותעזרו להם להצליח לאורך כל הלימודים והחיים.

למידע נוסף

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

נגישות