במהלך ההיריון נשים רבות חוות בצקות, מצב המאופיין בנפיחות עקב אגירת נוזלים ברקמות הגוף, בדרך כלל בכפות הרגליים, בקרסוליים ואפילו בפנים. אבל למה זה קורה, והאם יש משהו שאתן יכולות לעשות בקשר לזה? חשוב לדעת שזה לא נדיר, והכול בגלל השינויים המדהימים שגופכן עובר כדי לטפח את העובר הגדל. במאמר זה נסביר מהי בצקת, החל מהסיבות לה ועד טיפים מעשיים כיצד לטפל בה ואולי למנוע אותה. אז בואו ננסה להבין את המצב ולהתמודד איתו.
מהי בצקת?
בצקת מתייחסת להצטברות חריגה של נוזלים ברקמות הגוף, מה שמוביל לנפיחות בחלקים שונים כמו כפות הרגליים, הקרסוליים, הידיים והפנים. נפיחות זו מתרחשת כאשר כלי דם קטנים דולפים נוזלים לרקמות סמוכות, מה שגורם להם לאגור מים. בעוד בצקת יכולה להשפיע על כל אחד, זה נפוץ במיוחד במהלך היריון בשל השינויים הפיזיולוגיים המתרחשים בגוף האישה.
הגורמים לבצקות במהלך ההיריון
מספר גורמים תורמים להתפתחות בצקת במהלך ההיריון:
- שינויים הורמונליים: היריון מעורר תנודות הורמונליות משמעותיות, במיוחד רמות מוגברות של אסטרוגן ופרוגסטרון. הורמונים אלה יכולים לגרום לגוף לאגור יותר נתרן ומים, מה שמוביל לנפיחות.
- נפח דם מוגבר: הגוף מייצר יותר דם כדי לתמוך בעובר הגדל, מה שמוביל לנפח דם גבוה יותר. נפח מוגבר זה יכול להפעיל לחץ על כלי הדם, ולגרום לנוזל לדלוף לתוך הרקמות שמסביב.
- לחץ רחמי: ככל שהרחם מתרחב כדי להכיל את התינוק הגדל, הוא יכול להפעיל לחץ על ורידי האגן ולהפריע לזרימת הדם מהרגליים וחזרה ללב. זה יכול לתרום לנפיחות בגפיים התחתונות.
- מצב פיזי: פרקי זמן ממושכים של ישיבה או עמידה עלולים לעכב את זרימת הדם, וכך להחמיר אגירת נוזלים ונפיחות.
- גורמים תזונתיים: צריכת תזונה עשירה בנתרן יכולה להגביר את אגירת הנוזלים ולתרום לבצקת. לעומת זאת, צריכה לא מספקת של מים יכולה גם להוביל לנפיחות כאשר הגוף מנסה לחסוך בנוזלים.
מניעת בצקת במהלך ההיריון
בעוד מידה מסוימת של בצקת עשויה להיות בלתי נמנעת במהלך ההיריון, אמצעים מסוימים יכולים לעזור למזער את חומרתה:
- היו פעילות: עיסוק בפעילות גופנית סדירה ומתונה, כגון הליכה או שחייה, יכול לשפר את זרימת הדם ולהפחית נפיחות. עם זאת, הימנעו מפעילויות הכרוכות בעמידה או בישיבה ממושכת.
- הרמת רגליים: הגבהת הרגליים במידת האפשר יכולה לסייע בהקלה על נפיחות. העמידו כריות מתחת לכפות הרגליים בזמן מנוחה או שינה כדי לשמור עליהן גבוהות מעל גובה הלב.
- ללבוש גרבי לחץ: גרבי דחיסה מפעילים לחץ עדין על הרגליים, מסייעים בזרימת הדם ומונעים הצטברות נוזלים.
- הגבלת צריכת נתרן: צריכת כמויות מוגזמות של נתרן עלולה להחמיר את אגירת הנוזלים. בחרו בתזונה מאוזנת עשירה בפירות, בירקות ובדגנים מלאים, והימנעו ממזונות מעובדים עשירים במלח.
- הקפידו על שתיית נוזלים: שתייה מספקת היא חיונית לשמירה על מאזן נוזלים בגוף. השתדלו לשתות הרבה מים לאורך כל היום, שכן התייבשות עלולה להחמיר בצקת.
- הימנעו מבגדים צמודים: בגדים הדוקים, במיוחד סביב המותניים, הירכיים והקרסוליים, עלולים להגביל את זרימת הדם ולתרום לנפיחות. העדיפו בגדים רפויים ונוחים המאפשרים זרימת דם בלתי מוגבלת.
- קחו הפסקות: אם אתן עובדות בעבודה הדורשת ישיבה או עמידה ממושכת, קחו הפסקות קבועות כדי למתוח את הרגליים ולשפר את זרימת הדם.
צריכת תוסף מורינגה במהלך ההיריון
כמה עדויות אנקדוטליות מצביעות על כך שצריכת מורינגה בהיריון עשויה לעזור להקל על בצקת בשל תכונותיה המשתנות כביכול. צמח המורינגה עשיר בחומרים מזינים ובנוגדי חמצון. מאמינים כי לעלים שלו יש השפעות משתנות המקדמות הפרשת נוזלים עודפים מהגוף.
עם זאת, חיוני לנקוט משנה זהירות כאשר שוקלים שימוש במורינגה או בכל תוסף צמחי אחר במהלך ההיריון. נשים בהיריון צריכות להתייעץ עם הרופא המטפל לפני שילוב מורינגה או כל תוסף צמחי אחר בתזונה שלהן כדי להבטיח בטיחות הן לאם והן לתינוק.
לסיכום
בצקת היא תופעה שכיחה במהלך ההיריון הנגרמת על ידי שינויים הורמונליים, נפח דם מוגבר, לחץ ברחם וגורמים אחרים. אומנם אי אפשר למנוע לחלוטין הופעת בצקות בהיריון, אך אימוץ הרגלי חיים בריאים כגון פעילות גופנית, תזונה מאוזנת והימנעות משעות ממושכות של ישיבה או עמידה יכולים לעזור להפחית נפיחות. לגבי צריכת מורינגה במהלך היריון, יש בזה יתרונות פוטנציאליים, אך נשים בהיריון צריכות להתייעץ עם הרופא המטפל לפני הוספת כל תוספי מזון לתזונה שלהן.
המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.