פורטל ההורות של ישראל לגיל הרך

איך לעזור לילדים להתמודד עם פרידה של ההורים?

דמיינו את זה: הילד שלכם, בדרך כלל שמח ומלא אנרגיה, פתאום נעשה מסוגר או מתחיל לפעול. אולי הם שואלים שאלות ששוברות לך את הלב, כמו “למה אבא לא גר איתנו יותר?” או “האם זו אשמתי?” מצבים אלה קשים לכל הורה להתמודד. איך אתם מגיבים? אילו צעדים תוכלו לנקוט כדי לעזור לילדכם להרגיש בטוח, מובן ונתמך בתקופה מאתגרת זו? במאמר זה נסביר לכם כמה טיפים מעשיים שיעזרו לילדכם להתמודד עם פרידה של הורים, תוך התמקדות ברווחתם הרגשית.

מהם תסמיני המצוקה?

ילדים מגיבים באופן שונה לפרידה של הורים בהתבסס על גילם, מזגם והנסיבות. עם זאת, כמה תסמינים נפוצים עשויים להצביע על כך שילד נאבק עם המצב. אלו כוללים:

  • שינויים התנהגותיים: ילדים עשויים להתחיל להשתנות בבית הספר, להיות תוקפניים, או לחלופין, להראות סימני נסיגה ובידוד.
  • תסמינים פיזיים: חלק מהילדים מבטאים את מצוקתם הרגשית באמצעות תלונות פיזיות כמו כאבי ראש, כאבי בטן או בעיות שינה.
  • התפרצויות רגשיות: בכי גובר, עצבנות ושינויים במצב הרוח יכולים לאותת על סערה רגשית.
  • התנהגות רגרסיבית: ילדים צעירים יותר עשויים לסגת לשלבים התפתחותיים מוקדמים יותר, כגון הרטבת לילה או מציצת אצבע, כשהם מחפשים נחמה.

זיהוי מוקדם של תסמינים אלו הוא המפתח להבטחת תמיכה בזמן לילד.

תקשרו בפתיחות ובכנות

אחד הדברים החשובים ביותר שאתם יכולים לעשות כדי לעזור לילדכם לעבור את הפרידה שלכם הוא לתקשר בצורה ברורה וכנה על מה שקורה. בהתאם לגילם, ילדים עשויים שלא להבין לגמרי מדוע הוריהם כבר לא יחד, והדמיון שלהם יכול למלא את החסר עם רעיונות שעלולים להזיק.

  • השתמשו בשפה פשוטה: הסבירו את המצב במונחים שהם יכולים להבין, תוך התמקדות בעובדה ששני ההורים עדיין אוהבים אותם.
  • הרגיעו אותם לעיתים קרובות: ילדים עשויים להרגיש שהם אחראים לפרידה. הקפידו להרגיע אותם שזו לא אשמתם.
  • עודדו שאלות: אפשרו לילדיכם לשאול שאלות והיו מוכנים לענות עליהן בכנות. הימנעו מלהעמיס עליהם מידע, אך אל תירתעו משיחות קשות.

שמרו על יציבות ושגרה

אחת הדרכים לעזור לילדיכם להרגיש בטוחים יותר בתקופה זו היא לשמור על תחושת יציבות בחיי היום-יום שלהם. השגרה מספקת מקור של נוחות ויכולת חיזוי לילדים, במיוחד כאשר הם מתמודדים עם שינוי משמעותי כמו פרידה של ההורים.

  • היצמדו ללוח זמנים: נסו לשמור על אותה שעת ארוחה, שעת שינה ושגרת לימודים ככל האפשר.
  • הימנעו משינויים פתאומיים: במצבים כמו מעבר דירה, החלפת בית ספר או הכנסת בני זוג חדשים יש לגשת בזהירות ולתקשר בבירור לילד.
  • עקביות בהורות משותפת: אם שני ההורים נשארים מעורבים, קיום כללים וציפיות עקביים בשני משקי הבית יכול לעזור לילדים להסתגל בצורה חלקה יותר.

 

 

הציעו תמיכה רגשית

פרידה של הורים יכולה להיות חוויה רגשית מציפה עבור ילדים. הציעו תמיכה רגשית חיונית כדי לעזור להם להתמודד. הראו להם שהרגשות שלהם, בין אם של עצב, כעס או בלבול, תקפים ומובנים.

  • הכירו ברגשותיהם: תנו להם לבטא את רגשותיהם ללא שיפוטיות. לפעמים הם צריכים לבכות, לכעוס או פשוט לדבר על זה.
  • בלו זמן איכות: בלו זמן אחד על אחד עם ילדיכם, ועסקו בפעילויות שהם נהנים מהן. זה עוזר לבנות אמון ומרגיע אותם לגבי האהבה והמחויבות המתמשכות שלכם.
  • מודל לוויסות רגשי בריא: הראו לילדיכם איך לנהל את רגשותיהם על ידי הפגנת רוגע וסבלנות, גם ברגעים קשים.

מתי לפנות לעזרה מקצועית?

ייתכן שיגיע שלב שבו ילדיכם יזדקקו לעזרה נוספת מעבר למה שאתם יכולים לספק בבית. אם תסמיני המצוקה של ילדיכם מחמירים או נמשכים תקופה ממושכת, שקלו לפנות לטיפול רגשי לילדים בהוד השרון. הטיפול יכול להציע להם מרחב בטוח לבטא את רגשותיהם וללמוד אסטרטגיות התמודדות המותאמות לצורכיהם. סימנים מסוימים לכך שהתערבות מקצועית עשויה להיות נחוצה כוללים דיכאון ממושך, חרדה או שינויים התנהגותיים קיצוניים המפריעים לחיי היום-יום שלהם.

עודדו יחסים חיוביים עם שני ההורים

למרות שהמבנה המשפחתי השתנה, חשוב שהילדים ישמרו על יחסים בריאים וחיוביים עם שני ההורים. אלא אם כן יש בעיות של בטיחות, כגון אלימות במשפחה או הזנחה, ילדים מרוויחים מכך ששני הוריהם מעורבים באופן פעיל בחייהם.

  • הימנעו מדיבורים שליליים: אל תדברו באופן שלילי על ההורה השני מול הילד, שכן הדבר עלול ליצור בלבול ומצוקה רגשית.
  • תמכו בחוויות משותפות: עודדו את הזמן שבילו עם ההורה השני והדגישו את החשיבות של שתי מערכות היחסים בחייו.
  • שיתוף פעולה בהורות משותפת: הורות משותפת יעילה, עם תקשורת ברורה וכבוד הדדי, מסייעת לילדכם להסתגל למצב החדש ביתר קלות.

לסיכום

סיוע לילדים להתמודד עם פרידה של ההורים הוא תהליך הדורש סבלנות, הבנה ותמיכה חסרת פשרות. על ידי זיהוי התסמינים של מצוקה, שמירה על תקשורת פתוחה, הבטחת שגרה ויציבות והצעת תמיכה רגשית, אתם יכולים להקל על המסע שלהם דרך תקופה קשה זו. ובמידת הצורך, פנייה לעזרה מקצועית יכולה לספק לילדיכם את הכלים הדרושים להם כדי להתמודד עם רגשותיהם ולצאת מזה חזקים יותר.

 

 

 

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

למידע נוסף

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

נגישות